вівторок, 7 липня 2020 р.

Добірка книжок на літо для дітей молодшої школи

Літо – час не лише для активного відпочинку. За цих кілька місяців можна познайомити дітей із неймовірними художніми історіями, опанувати мову, вивчити кількадесят нових фактів про світ або ж навчитися безпечно користуватися інтернетом. Разом із директоркою видавництва #книголав Іриною Краснокутською ми відібрали найцікавіші книжки від українських видавництв, які можуть стати в пригоді допитливим читачам молодших класів.

1. «100 фактів про їжу», Джером Мартін, Сем Бер, Еліс Джеймс, Роуз Голл, Рейчел Фірт, 2020

Книжка може не лише провокувати на роздуми, а й викликати апетит. Енциклопедія про їжу — саме те, що треба, для літніх канікул. Всередині читачі знайдуть неочікувані факти про продукти, які ми щодня вживаємо в їжу, цікаві історії про страви та людей, які формували культуру споживання їжі, або ж диваків, які намагалися готувати те, що не готує ніхто.

Крім того, автори не оминули увагою і корисну інформацію про наше харчування, яку діти мають знати і розуміти. Тож у книжці є згадки про корисну та шкідливу їжу, а також про вітаміни та хімічні елементи, які потрібні нашому організму. Книга містить багато ілюстрацій та інфографіки, щоб читачі легше сприймали інформацію.

2. «Життя онлайн. Як уберегтися від кібербулінгу, вірусів та інших халеп в інтернеті», Луї Стовелл, 2020

Діти починають користуватися гаджетами з дуже раннього віку і часом можуть бути вправнішими, ніж деякі дорослі. Тому важливо пояснити дитині, що перебування в інтернеті вимагає певних правил поведінки, інакше можна нашкодити собі або іншій людині.

Помічником у цій розмові стане книжка «Життя онлайн» — енциклопедія про безпеку в інтернеті. У ній дитина знайде корисні поради зі створення сторінок у соціальних мережах, правила поведінки з інформацією, приватними даними. Крім того, читач зможе прочитати про етику спілкування з іншими інтернет-користувачами, дізнається, чому тролінг — це погано, а секстингу потрібно уникати.

В українському виданні є перелік корисних ресурсів, які допоможуть дитині, якщо вона потрапить у халепу або ж захоче дізнатися більше про якісь інтернет-явища.

3. «Велика книга про тіло», Мінна Лейсі, 2019

Як працюють м’язи? Яка частина серця сильніша? Яка ділянка мозку відповідає за наш слух? Відповіді на всі ці запитання можна знайти у великій енциклопедії про людське тіло. Школяр зможе дізнатися не лише багато корисної інформації про організм, а й запам’ятати багато цікавих та складних фактів, якими можна вразити співрозмовника.

Перевага цього видання — великі розгортки-плакати, які можна ретельно вивчати годинами. Дитині буде цікаво дізнатися про те, як працює її тіло з перших днів життя, як працює тіло мами, тата і всіх друзів довкола, і, зрештою, «Велика книга про тіло» — може стати помічником у засвоєнні матеріалу вже в школі.
4. «Що таке щастя?», Оскар Бреніф'є, 2019
Відомий французький письменник та філософ Оскар Бреніф’є пише невеликі книжки для дітей, які допомагають зрозуміти дуже прості, на перший погляд, речі: що таке почуття, що добре, а що погано, що таке щастя? Та ми знаємо, що у «дорослому» світі нам не завжди вдається їх ідентифікувати. Тож із дитинства дуже важливо вміти визначати емоції та почуття й керуватися певними моральними правилами, які допоможуть робити вибір та висловлювати свої переживання правильно.

Книжка про щастя дуже важлива, адже це почуття у кожного різне, і саме тому набуте усвідомлення «що таке щастя для мене?» допоможе дитині у майбутньому уникнути впливу чужих ідей та думок, а завжди обирати свій шлях і визнавати його.

5. «Атлас видатних дослідників», Ріккардо Франкавілья, Марґеріта Сґарлата, 2020

Подорожувати світами, дізнаватися історії видатних мандрівників, знаходити в них риси, які хочеться мати, — сміливість, відвагу, віру в себе та прагнення здійснити свої мрії, — ось про що ця книжка.

Від історій про мандрівки вікінгів до експедицій відомих дослідників ХХ століття на Землі та вже поза нею, у цій книжці дитина зможе прожити разом із героями кількадесят шалених подорожей. Можливо, як ніколи така книжка стане в пригоді, коли світ ще оговтується від пандемії, і не всі матимуть змогу вирушити в подорож іншими містами чи країнами.

Немає коментарів:

Дописати коментар